5 Ağustos 2010 Perşembe

Nitelikli İşgören Sınıfı Göçmenlik Programı



Programın amacı nedir?
Dünyanin en büyük ekonomilerinden birine sahip olan Kanada, ekonomisinde ve iş dünyasında sürdürülebilir büyüme ortamını desteklemek icin her sene belirli iş kollarında nitelikli iş gücünü “Nitelikli Işgören Sınıfı Göçmenlik” programıyla Kanada’ya çekmektedir.
Siz ve aileniz de bu program kapsamında Kanada’da sürekli oturum ve çalışma iznine sahip olabilir, çocuklarınıza yüksek kalitede eğitimi neredeyseyse ücretsiz sağlayabilir, ailenizle beraber her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilir ve 3 yıl gibi kısa bir sürede çifte vatandaşlık hakkından yararlanarak prestijli Kanada vatandaşlığını elde edebilirsiniz.


Bu programa kimler başvurabilir?
Nitelikli Işgören Sınıfı Göçmenlik programı kapsamında Kanada’ya göçmen olarak başvuruda bulunmak için;
1) Başvuru hakkına sahip olmanız,
2) Belirlenen minimum göçmenlik şartlarını yerine getiriyor olmanız, ve
3) Göçmenlik değerlendirme testinden minimum puanı almaniz.
gerekmektedir.


1) Nitelikli işgören olarak Kanada'ya göçmenlik başvurusu yapma hakkına sahip miyim?
  • Kanada'da bir işverenden aldığınız resmi makamlarca onaylanan bir iş teklifiniz var
  • Kanada'nın belirlediği iş kollarından / mesleklerden birinde en az bir sene nitelikli işgören olarak iş tecrübeniz var
Eğer yukarıdaki iki durumdan biri sizin durumunuzu yansıtıyorsa ve yabancı dil seviyenizi kanıtlayacak resmi bir sınav sonucunuz elinizdeyse "Nitelikli İşgören Sınıfı" kapsamında Kanada'ya göçmen olarak başvurabilirsiniz. (İngilizce için IELTS veya CELPIP, Fransızca için TEF sınavları kabul edilmektedir)


2) Tamam, başvuru hakkım var. Peki göçmenlik için aranan minimum şartlar nelerdir?
Başvuru hakkınızın var oldugunu belirledikten sonra, aşağıdaki minimum göçmenlik şartlarını da yerine getiriyor olmanız gerekmektedir.
  • Belirlenen iş kolunda en az 1 sene ücretli tam zamanlı ya da o süreye denk gelen yarı zamanlı kesintisiz iş tecrübeniz olmasi, VE
  • Iş tecrübenizin Kanada otoritelerince belirlenen idari, profesyonel ya da teknik meslek gruplarından birinde olmasi, VE
  • Bu tecrübenin son 10 yıl içerisinde gerçekleşmiş olması. 


3) Göçmenlik değerlendirme testinde hangi faktörlere bakılıyor ve göçmenlik için alınması gereken minimum puan nedir?

Eğer göçmen olarak başvuru hakkınız var ve göçmenlik için minimum şartları yerine getiriyorsaniz, başvurunuz aşağıdaki 6 faktör çerçevesinde değerlendirmeye alınacaktır;
  • Eğitim durumunuz, 
  • Kanada’nın iki resmi dili olan İngilizce ve/veya Fransızca’yı kullanma beceriniz,
  • İş tecrübeniz, 
  • Yaşınız, 
  • Kanada’da bir işverenden alınan ve resmi makamlarca onaylanan iş teklifi, ve 
  • Adaptasyon.
Bu 6 faktörden toplam alınması gerek puan şu an için 67 dir.

Örnek göçmenlik testi için tıklayınız 

Ayrıca, göçmenlik başvurunuzun onaylanabilmesi için, Kanada’da kendinizin ve ailenizin belirli bir süre geçimini sağlayabilecek finansal kaynaklara sahip olduğunuzu göstermeniz; yine sizin ve aile bireylerinin göçmenliğe engel teşkil edecek sağlık ve güvenlikle ilgili bir sorununun olmaması gerekmektedir.


Nasıl başvurabiliriz?

Eğer Kanada’nın Nitelikli İşgören sınıfı göçmenlik kriterlerine uyuyorsanız ve ailenizle Kanada’da yeni bir hayata başlamaya hazırsanız, Connecting to Canada size yardımcı olacaktır.

Connecting to Canada ile iletişime geçmek için İLETİŞİM

2 yorum:

  1. hello..What are the best cities and regions in Canada for international workers to apply for jobs?

    YanıtlaSil
  2. Hello Alisto.. There are many regions in Canada that can be good for jobs for international workers. Alberta, Saskachewan, BC, and Ontario, for example, are good foreign worker destinations. Its probably better to focus not only on specific regions but on other things as well. For example, find companies that do work that you understand and have experience with. Companies want to hire experts in the very things that they do. Many people just send out hundreds of generic CVs to companies they know nothing about and include info in the CVs that have nothing to do with what the company does. These people then wonder why they don't get interviews. Companies need to be familiar with your experience and you with the work they do (see this blog article that explains this really well: uniivaa.com -hey-ya-super-star-do-you-want-a-job-in-canada-if-so-then-don-t-spurn-the-commonplace)

    YanıtlaSil